PIONERENE I BALEVIKA - BÅTEN, VERDISKAPING OG KULTURARVEN

Det startet med min bestefars båt på bildet. Laksefisket på Veganeset. Erfaringer og glede skapt i en båt laget for opplevelser, læring og mestring av nye ferdigheter - Unikt og Ekte!

Balestrand Fjord Angling er i dag båten som viderefører den muntre, gode pionerånden og fjordfiskekulturen man finner i bukta Balevika. Den ligger nedenfor den kjente St. Olaf Kirken. Her vokste jeg opp og nå kan du lese litt mer om hvordan min familie utfører et tradisjonelt linefiske..

Kapteinen Tor er på vei ut i den åpne båten som heter “Balestrand Fjord Angling” En spesial bygd merkeregistret Øyen 620F. F står for fisker. Her er rent, pent enkelt og trygt. Dette er skikkelig lokal tradisjon og matauke fiske med langline ned til 1000 m dyp. Slik har min familie fisket i 4 generasjoner. Fisken ble hos oss saltet og lange ble hengt til tørk på naustveggen til lutefisk.

Sprengt brosme og lange flyter som fotballer i overflata når vi haler dem opp fra dypet - Vi får forskjellige arter av haier og skater (som vi setter tilbake levende) og andre rare fisk fra dypet av den mangfoldige Sognefjorden utenfor Balestrand. Vær forberedt på litt bølgebevegelser og litt uvante monotone arbeidsstillinger om bord på en båt som er i bevegelse.

Du får selvfølgelig ta fisken med hjem om du ønsker. Dette blir selvfanget delikatesser. Her får du valuta for investeringen i deg selv. Dette er noe du ønsker å gjøre. Vi sløyer og fileterer fisken på #esefjorden og sammen hvis du ønsker dette.

Jeg har da et bord vi slår opp i båten. Tor veileder i bakgrunnen ved behov for og sørger for at logistikken under selve fisket fungerer som det skal. Trygt, greit og ordentlig og slik at dette blir en fin og hyggelig opplevelse av mestring. Tor har undervist i dette et helt liv.

Du deltar i forberedelsene 3 timer og kvelden før - Vi agner lina med sild og makrell som vi kutter i biter. Så legger vi den ut i fjorden uten for Balestrand eller inne i fjærlandsfjorden og lar den stå over natta. Vi bruker elektrisk linehaler dagen etter. Dette tar rundt 4 timer med haling

Tor forteller om en gang da han som gutt og faren fikk Håbrann på slep! - De trakk dypvanns linen på sensommeren. Far og jeg. Sol og blikkstille #sognedjorden stille. Fantastisk dag for linehaling. Far sto og trakk for hånd og vår gamle oselver i tre begynte å gå baklengs. Noe stort, nedi dypet drog tungt i andre enden. Håbrann sa far! Om litt slapp det. Og han fikk rett da en stor lange kom opp til båten senere. En lange på rundt 15 kilo var kuttet, spist av i to. Kuttet som med barberblad! Vi kunne se merker etter tennene nedover langens mage som dype klore merker

“Eg faor eit magasug og no kjenne nakkehaori røyse seg baki nakjen NO når eg stirra ned i djupet. Vait du at under oss, i mørkre nedi dar og kanskje 600 meter nedi dar, ja dar syme noko stort du… og Han hastore tenne… og Dan e jammen svolten du!” - Lokal fiskar

NÅR VI KLARGJØR LINA FOR SETTING KVELDEN FØR.. Da kjenner mann på spenningen og forventningene, og når du legger deg for natta? Kanskje drømmer du? Når du da våkner på morrakvisten og kjenner på godfølelsen… Kanskje du bor i en langtids hytte her i Balestrand-området. Kanskje du er på din første “road trip” bare har kasta deg ut i det ukjente og bare vil ha livskraft og gjøre noe helt nytt i livet. Utfordrer deg selv! Kjenn litt på disse tankene… og tenk deg at du ser ut gjennom et vindu her i Balestrand på mårrakvisten. For å sjekke været. Litt mårraprating med deg selv, frokostbord og kokt egg og sånn. Venner og gutta boys… egg og flesk. Du ankommer båten ligger og venter klar i marinaen. Du vet sånn “Jeg er en lokal fisker i bygda følelsen”

GOD MORGEN SOGNEFJORDEN Here we comes. FANTASTISK! Du snakker altså! For et vær Det er fortsatt frokosttid på Kvikne’s Hotel. Se gjestene sitter der og spiser langs med vindu bordene og titter ut på deg. Egg og bacon og god kaffe. Du er en mårrafugl. Lokale fisker. Sånn skal det være! Du kjenner på følelsen. Klar til å leve det livet du ønsker akkurat denne dagen. Du vinker til frokost gjestene på hotellet som vi farer forbi med båten. Du er motivert. Proff. Tar et magadrag gjennom nesa og holder pusten litt.. Yess, Vitalitet!

MASTER OG COMMANDER - Du henter inn bøya med båtsaken. Båten ja, Øien 620 .. bra båt egentlig. Stødig og god plass. Greit å spyle dekket og sånn og holder det rent og pent.

UTFORDRINGER SOM MÅTTE KOMME I DAG? -Ja de er bare en mulighet for å vokse mer personlig. Styrke. Hver dag er bare en ny begynnelse. Et steg frem, er bare et steg nærmere målet. Og skulle noe skje her i livet, er det helt opp til meg selv hvordan jeg løser det. Jeg gir meg selv de samme komplement som jeg ville gitt en god venn!

STOR FISK - DYPE FJORDER - Fisken er vanligvis stor nede i de dypet. Når vi haler opp lina og det er fisk på krokene, blir den vannrett. Den ligger flat bortetter vannskorpa. De blir de som flytende fotballer. De løfter lina slik at det blir lettere. Det blir enklere å dra inn. Trykkforandringer. Før roffe mann opp linen først i en U bak båten slik at man fikk fisken til å gjøre jobben lettere. “Den enes død, er den andres brød”

Du ser “Noe hvitt” komme opp fra dypet. Bobler. Boblene varsler fisk! Noe mørkt, stort eller skinnende hvitt stiger opp. Jeg klepper fisken og svinger den inn. Det surkler i halsen på’n. Frem med kniven.. bløgger fisken. Bestemt! STOLT FISKAR!

EN SURVIVER - Et tomt fiskegarn eller tomme kroker på lina? Stopper ikke meg! Jeg bare fortsetter. Her jobber man planmessig og strategisk. JEPP! Perspektiv skal vite. Jeg vet hva jeg vil i livet. Jeg vet hvordan jeg skal få det til også. Jeg svikter ikke under press. Jeg leverer varene. Jeg bygger, måler og lærer og sånn går det fremover.

ET VINNENDE KONSEPT? Finn noe solid og hold fast på det. Livets triangel. Det er uendelige muligheter og mange gode grunner for å være å takknemlig for her i livet. Og i dag? I dag velger jeg å være fornøyd! Uansett hva som skjer! Det er holdningen jeg har nå. I dag er jeg vital. Levende og frisk! I dag er jeg…

MÅKENE FØLGER BÅTEN - Skikkelig fiske folkens! Jeg kjenner meg bra og godt til sinns. Generøs faktisk! En hale av måker som følger oss inn mot land forteller hele verden om bra fiske. Jeg er stolt av meg selv! Jeg fikk det til. Litt sliten, uvandt og sånn Men Bra! Dette er fortjent! Fjorden er gavmild mot meg. Jeg kikker meg rundt på naturen og øynene faller på de pittoreske røde drage villaer i strandkanten. Tenk å bo sånn. Springe i fjellet etter jobb. Lyset er deilig, fjordlyset…

DET RETTE VERKTØYET - Lyden fra motoren, EN Honda BF 60 motoren ER ren kvalitet. Den går ganske stille. Lavt forbruk. Virker som den skal. Alltid. God investering den der. Jeg kjenner på dette lure smilet, og glimt i øyet. Jeg vet noe som ingen andre vet. Denne energien bare kommer og bare er der, og gløder inne i meg i hjertet Det som gir meg kraft og tiltrekking, og anerkjennelse i enhver situasjon. Forutsigbarhet er bra. Alt er på plass slik det skal være. Selvtillit. Kontroll når jeg styrer båten. Folk er komfortable rundt meg. Anerkjennende nikk..

STOLT FISKER I BALESTRAND - For jeg gjør dette øyeblikket nå personlig. Dette er din personlighet. Hell og lykke er rett og slett bare et valg jeg tar. Det starter oftest bare med et smil. Jeg er spesiell, enestående, balansert og fokusert. Jeg skaper minner for meg selv og kjenner på tilhørighet.

Relaterte aktiviteter

Pris fra: 10000,- NOK

FISKER : LOKALT OG TRADISJONELT LINEFISKE I SOGNEFJORDEN